Το λυκαυγές
Γελάσαμε πολύ μ 'αυτό τον σαλτιμπάγκο
και τον θαυμάσαμε ακόμα πιο πολύ 
για τις τέλειες σχοινοβασίες 
και τις ακροβασίες του 
που έκοβαν την ανάσα.
Γελάσαμε πολύ με τα κωμικά του 
και δικαίως τον χειροκρότησε το κοινό
στη μεγάλη πλατεία ετούτης της παράστασης. 
Λίγοι όμως πρόσεξαν τον σαλτιμπάγκο 
καθώς αποχωρούσε.
Όταν ακόμα το πλήθος 
συνέχιζε να τον επευφημεί, 
αυτός έκλαιε, έκλαιε.
Προφανώς για την κατάντια του 
να είναι σαλτιμπάγκος

Ντόμινο

Ντόμινο

Το Μάρτη του 2013 η ζωή των ελληνοκυπρίων άλλαζε δια παντός. Μετά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και το επαίσχυντο κούρεμα των καταθέσεων, άνοιξαν διάπλατα οι Ασκοί του Αιόλου, σαρώνοντας τα πάντα. Οικονομία, θεσμούς και συνήθειες. Ήταν σαθρό το οικοδόμημα...καθόλου τυχαίο το γκρέμισμα...κι ούτε ευθύνονται μόνο οι ξένοι.
Οι ήρωες του μυθιστορήματος βιώνουν τις δραματικές αυτές ώρες, ο καθένας με τον τρόπο του. Ερωτεύονται, υποφέρουν από αγάπη, ζήλεια και φθόνο. Απελπίζονται αντικρίζοντας ξαφνικά, τα τρομακτικά νέα δεδομένα. Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τους, προβάλλεται η εικόνα του κυπριακού γίγνεσθαι και ξεσκεπάζονται οι αδυναμίες του. Δίχως φόβο και πάθος. Αντίθετα, με απέραντη αγάπη για τη θαλασσοφίλητη Κύπρο και το λαό της.

Άρδανα - Ιστορία και Πολιτισμός

 Άρδανα - Ιστορία και Πολιτισμός
Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στο κατεχώμενο χωριό Άρδανα της επαρχίας Αμμοχώστου. Χωρίζεται σε δύο ενότητες: στην Ιστορία και στον Πολιτισμό του χωριού. 
Στην πρώτη ενότητα, γίνεται ενδελεχής αναφορά στην συμμετοχή των Αρδανιτών στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, τα ενωτικά δημοψηφίσματα, τα Οκτωβριανά του 1931, το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, τον αγώνα της ΕΟΚΑ και την εισβολή του 1974. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στις εκκλησίες και στους ιερείς των Αρδάνων, στην καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού, στο δημοτικό σχολείο και στο υδραγωγείο. 
Στην δεύτερη ενότητα γίνεται αναφορά στους συγγραφείς, ποιητές, γλύπτες, ζωγράφους και γενικότερα στους καλλιτέχνες Αρδανίτες. Η άγρια βλάστηση κατέχει περίοπτη θέση καθώς το χωριό διαθέτει πλούσια χλωρίδα. Στο τέλος του βιβλίου, στα παραρτήματα υπάρχει ειδική αφιέρωση στην οικογένεια του χορηγού του όλου εγχειρήματος Χρίστου Γιαννακού καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με Αρδανίτικες μορφές.
Οι εισπράξεις από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν αποκλειστικά στο Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού.

Στο τέλος του κύκλου


Στο τέλος του κύκλου

Ο αείμνηστος Χριστόδουλος Λοϊζίδης, που έφυγε από τη ζωή πρόωρα και απρόσμενα, σε ηλικία 40 χρόνων, πέρα από τις αναμφισβήτητες αρετές που τον διέκριναν ως άνθρωπο και ενεργό πολίτη, αναδεικνύεται,  μέσα από την  άγνωστη ίσαμε σήμερα ποιητική του δημιουργία,  και ως ένας ευαίσθητος δέκτης των γύρω του δρώμενων και των κραδασμών της ψυχής του, που τα αποτύπωνε στους ποιητικούς του στοχασμούς, με τον δικό του ποιητικό τρόπο.  Η ποιητική  συλλογή με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στο τέλος του κύκλου», τον οποίο, όπως μαθαίνουμε, είχε ο ίδιος επιλέξει λίγο  πριν από την αναπάντεχη εκδημία του, περιλαμβάνει συνολικά 69 ποιήματα, που βρέθηκαν στον υπολογιστή του και στις σημειώσεις του, ενώ δημοσιεύονται επίσης και διάφοροι σκόρπιοι στίχοι, που συνήθιζε να γράφει σε στιγμές έμπνευσης, με στόχο τη μελλοντική τους επεξεργασία. 
Ένας βαθύς προβληματισμός, με εμφανή τη φιλοσοφική διάθεση και τη διαρκή αναζήτηση και αμφισβήτηση, αλλά και την ευαισθησία για όσα τεκταίνονται γύρω του, στην καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου-που φαίνεται έντονα να τη βιώνει. (Δρ Κώστας Κατσώνης - φιλόλογος, συγγραφέας)



Τραυλισμός

Τραυλισμός


Το βιβλίο εξετάζει την αιτιολογία και την παθογένεση του τραυλισμού από τη σκοπιά των σύγχρονων επιτευγμάτων της φυσιολογίας, της ψυχολογίας και της διορθωτικής παιδαγωγικής.
Παρουσιάζονται οι βασικές δομές του κεντρικού νευρικού συστήματος και οι λειτουργίες τους που εξασφαλίζουν τη γλωσσική δραστηριότητα και δίνονται τα ακουστικά χαρακτηριστικά της προφορικής ομιλίας, τα οποία συνήθως παραβιάζονται κατά τον τραυλισμό.
Αναλύονται λεπτομερώς τα κλινικά και ψυχολογό – παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του τραυλισμού, εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της προσωπικότητας και της κοινωνικοποίησης των ατόμων με τραυλισμό και παρουσιάζονται οι σύγχρονες απόψεις για τις μεθόδους θεραπείας. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη του τραυλισμού στα διάφορα στάδια της διαταραχής.

Το βιβλίο απευθύνεται σε γονείς, φοιτητές και επαγγελματίες ιατρούς, λογοπαθολόγους, εκπαιδευτικούς, ειδικούς εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους.

Κυπριακή Ονοματολογία

Κυπριακή Ονοματολογία - 
Τα οικογενειακά ονόματα των Κυπρίων  

Ένα βιβλίο «έργο βίου» με τίτλο «ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» το οποίο καταπιάνεται με τη γενική Ονοματολογία και επικεντρώνεται στα κυπριακά ανθρωπωνύμια με σύντομη αναφορά στα βαφτιστικά και πατρωνυμικά επώνυμα.
Ασχολείται επίσης με κυπριακά ανθρωπωνύμια από βιβλικά ονόματα Εβραϊκής προέλευσης και παρωνύμια της Φραγκοκρατίας και Ενετοκρατίας καθώς και με πληθώρα παρωνυμίων που μας άφησε η μακρόχρονη Τουρκοκρατία.
 Επιπλέον γίνεται αναφορά στους Μαρωνίτες και Αρμενίους της Κύπρου καθώς και στους Τουρκοκυπρίους.
Τέλος  το βιβλίο περιέχει αλφαβητικό ευρετήριο όλων των καταγραφέντων παρωνυμίων με εμβάθυνση στην ετυμολογία τους. Στα παρωνύμια περιλαμβάνονται και εθνωνύμια και πατριδωνυμικά επώνυμα με την ετυμολογία τους επίσης.

Η εμπεριστατωμένη αυτή μελέτη για την Κυπριακή Ονοματολογία θα είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για μελετητές που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν γύρω από αυτό το θέμα.